LONDEN/IJMUIDEN - Het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus heeft in het afgelopen kwartaal een bescheiden herstel van de Europese staalprijzen bespeurd. Die prijsstijgingen maakten voor een deel de prijsdalingen van het eerste kwartaal goed.

'Laat Corus liggen. Staalprijs biedt geen oplossing'. (
bekijk video

Mede hierdoor is het nettoverlies van Corus over het eerste halfjaar uitgekomen op 237 miljoen pond (378 miljoen euro), tegen miljoen pond over dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam uit op 3,5 miljard pond (5,6 miljard euro) tegen 4 miljard over de eerste zes maanden van vorig jaar.

De staalprijzen waren voordien sterk ingezakt door overproductie in de wereld. Corus is sindsdien aan het reorganiseren om efficiënter te werken en de kosten te drukken.

Het operationele resultaat stabiliseerde zich enigszins. Vergeleken met de eerste helft van 2001 kwam het in de eerste zes maanden van dit jaar maar 7 miljoen pond lager uit op 207 miljoen pond sterling (329 miljoen euro).

Het Brits-Nederlandse fusieresultaat oordeelt zelf gematigd positief over de cijfers. Het concern stelt vast dat in de eerste helft van dit jaar de verkoopprijzen van staal weer enigszins zijn aangetrokken. Oorzaken voor het prijsherstel zijn de doorgevoerde productieverminderingen in de sector, het weer opbouwen van staalvoorraden door klanten en een lichte stijging van het verbruik. Corus verwacht dat in het resterende deel van het jaar de prijzen verder omhoog zulllen gaan.

De prijsstijgingen laten zich nog niet vertalen in betere prestaties van de staaldivisie, sinds het besluit tot verkoop van de aluminiumpoot de kernactiviteit van Corus. De omzet in staal liep terug van 3,4 miljard pond naar 3,07 miljard pond (4,9 miljard euro). Het nettoresultaat van de divisie vertoonde maar een lichte verbetering, van 239 miljoen pond naar 228 miljoen pond (364 miljoen euro).