UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen willen volgend jaar in de late avonduren treinen schrappen of later laten vertrekken. Dit moet ruimte creëren voor onderhoud aan het spoor.

Een achttal treinen rijdt niet of slechts gedeeltelijk, als het aan de NS ligt. Voor 49 treinen moeten reizigers rekening houden met langere reistijden. Het gaat om een paar minuten tot twintig minuten. De aanpassing betreft de dienstregeling tijdens doordeweekse avonden en nachten.

Dat blijkt uit een adviesaanvraag die de NS bij de consumentenorganisaties heeft ingediend. Een woordvoerder wilde vrijdag niet zeggen om welke treinen het gaat. Wel zei hij dat het om een "marginale" aanpassing gaat. In de avonduren rijden honderden treinen. De plannen van het bedrijf zijn nog niet definitief.

Werkzaamheden

De aanpassing van de dienstregeling is noodzakelijk omdat er veel werkzaamheden gepland staan om het achterstallig onderhoud aan het spoor weg te werken. Een proef waarbij overdag op een aantal trajecten minder treinen reden, is vorig jaar mislukt. De reiziger had er te veel last van.

Doordat de werkzaamheden 's nachts plaatsvinden, ondervindt de reiziger er volgens de NS minder hinder van. De woordvoerder van het spoorbedrijf belooft dat de laatste treinen 's nachts blijven rijden. "Ze vertrekken wat later, zodat je langer op het terras kan blijven zitten."

De consumentenorganisaties lieten in juli al weten blij te zijn dat er meer onderhoud 's nachts gaat plaatsvinden. Ze zijn echter tegen het schrappen van treinen.