AMSTERDAM - Van zonneschijn is donderdag weinig te merken op het Damrak. In het beursgebouw is het een sombere dag, met tegenvallende bedrijfscijfers en met koersdalingen. De beursgraadmeter voor de belangrijkste fondsen, de AEX-index, stond tegen het middaguur 2,2 procent onder het slot van woensdag. De graadmeter noteerde 8 punten lager op 361 punten.


Beursjournaal


Beursstemming

Het aandeel Philips ging in de loop van de morgen onderuit. De koers zakte circa 7 procent tot 18,15 euro. Het elektronicaconcern meldde sombere verwachtingen voor de halfgeleiders.

PinkRoccade

Bij de kleinere bedrijven dreunden de cijfers van PinkRoccade nog na in de koers: donderdagmorgen ging er ruim 9 procent af tot ,70 euro. Corus zakte 4,5 procent naar 0,84 euro na de bekendmaking van het verlies over het eerste halfjaar.

De telecomkoersen zijn in het algemeen wat narrig. Zowel KPN als Vodafone staan donderdag op een bovengemiddeld koersverlies. De branche lijdt onder de onzekerheid over plannen die France Telecom gaat presenteren om de enorme schuldenlast te saneren.

"Tja, dit is een van de dagen waarop je liever niet op de beurs had gezeten", aldus een analist. Hij benadrukte echter dat er ook wat lichtpuntjes zijn. De winstcijfers van Heineken waren "keurig netjes". Heineken daalde slechts 1 procent. Ook de koers van bagger- en bouwbedrijf Ballast Nedam sprong eruit. BallastNedam steeg bijna 20 procent tot 6,65 euro, na de presentatie van een reddingsplan. Het bedrijf wil onder meer tweehonderd arbeidsplaatsen schrappen.

De algehele daling kwam mede door het lagere slot van de beurs in New York een dag eerder. De beleggers zijn bovendien bevreesd voor oorlogszuchtige taal in de toespraak die president Bush donderdagavond houdt in de Verenigde Naties. Daar komt bij dat de president van de centrale banken in de VS, Greenspan, zich later donderdag over de toestand van de Amerikaanse economie zal uitlaten.

Ook de grote beurzen elders in Europa noteerden rode cijfers. De Franse CAC-40-index stond op een verlies van ruim 2 procent. Vooral France Telecom trok de graadmeter fors omlaag. Het concern komt donderdag met een ingrijpend plan waardoor het huidige aandelenkapitaal waarschijnlijk flink zal verwateren. France Telecom noteerde een koersval van tegen de 6 procent. Ook de forse daling van de operationele winstdaling die Crédit Agricole donderdag bekendmaakte, deed de koers van de bank geen goed. Het fonds verloor bijna 4 procent.

De indices van de beurzen in Frankfurt en Londen verloren in de ochtendhandel rond 1,4 procent. Sterkste dalers in de Britse FTSE-index waren Vodafone en BAE Systems. Het defensieconcern presenteerde gewoon slechte halfjaarcijfers.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdag 0,9775 dollar tegen ,9760 dollar een etmaal eerder. Ook ten opzichte van het Britse pond steeg de Europese munt licht in waarde. De euro deed 0,6280 pond tegen 0,6270 pond woensdag.