China en de Verenigde Staten blijven in overleg, ondanks hun steeds verder uit de hand lopende handelsoorlog, meldt de Chinese overheid dinsdag.

De afgelopen weken is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten weer opgelaaid. Afgelopen vrijdag verhoogde de VS de importtarieven op 200 miljard dollar (178 miljard euro) aan Chinese goederen van 10 procent naar 25 procent. Maandag sloegen de Chinezen terug met invoertarieven op 60 miljard aan Amerikaanse goederen.

"Voor zover ik het begrijp, hebben China en de VS afgesproken om door te gaan met het najagen van relevante discussies. Hoe dat precies gebeurt, zal afhangen van verdere consultaties tussen de twee partijen", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar China zal niet accepteren dat het wordt gepest, voegt hij toe. "We hopen dat de VS niet onderschat hoe vastberaden China is om zijn belang te verdedigen."

De Amerikaanse president Donald Trump verdedigt dinsdag zijn handelsbeleid op Twitter. Volgens hem is de onderhandelingspositie van de VS flink verbeterd door de verhoogde tarieven. "Andere landen zijn nu al met ons aan het onderhandelen omdat ze niet willen dat dit bij hen gebeurt."