Autofabrikant Nissan voorspelt dat de operationele winst dit boekjaar met maar liefst 28 procent keldert. Dat zouden de laagste jaarcijfers in elf jaar tijd betekenen, wat mede aan het schandaal rond de gevallen topman Carlos Ghosn te wijten is.

De op een na grootste autofabrikant van Japan kampt met het schandaal rondom voormalig topman Ghosn. Dat legt extra druk op CEO Hiroto Saikawa, die het bedrijf probeert te hervormen.

Nissan voorspelt voor dit gebroken boekjaar, dat tot maart 2020 loopt, een operationele winst van 230 miljard yen (1,87 miljard euro). Vorig jaar boekte het bedrijf nog een operationele winst van 318 miljard yen. De verwachting van analisten lag gemiddeld rond de 457,7 miljard yen.

De jaaromzet van de automaker ligt op 11,6 biljoen yen, wat een daling van 3,2 procent betekent in vergelijking met een jaar eerder.

Ghosn is momenteel vrij op borgtocht terwijl hij op zijn proces in Japan wacht. Hij wordt verdacht van financieel wangedrag en zou zichzelf hebben verrijkt ten koste van Nissan. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Hij zou het slachtoffer zijn van een "coup in de boardroom".