Het Duitse chemieconcern Bayer is een schadevergoeding van ruim 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) verschuldigd aan een echtpaar dat zegt kanker te hebben gekregen door onkruidverdelger Roundup. Dat heeft een jury van de rechtbank in het Amerikaanse Oakland maandag bepaald.

Het is al de derde zaak waarin Bayer veroordeeld wordt tot het betalen van een hoge schadevergoeding. In eerdere zaken moest Bayer 69,2 en 71,2 miljoen euro betalen.

Het uiteindelijke bedrag wordt waarschijnlijk nog verlaagd, want een boete mag volgens de hoogste Amerikaanse rechter maximaal negen keer hoger zijn dan de schadevergoeding. In dit geval gaat het om een boete van 2 miljard dollar en een schadevergoeding van 55 miljoen dollar.

Roundup, een merknaam van een bestrijdingsmiddel op basis van glyfosaat, is door de rechtbank als kankerverwekkend aangemerkt.

Glyfosaat wordt wereldwijd veel toegepast in de landbouw, vaak in combinatie met bewerkte zaden van Monsanto die ongevoelig voor het middel zijn gemaakt.

Roundup werd door het Amerikaanse chemie- en zadenbedrijf Monsanto op de markt gebracht. Dat bedrijf is overgenomen door Bayer.

Bayer laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.