AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, moet een boete van ruim 200 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft zijn dominante marktpositie in België gebruikt om de import van goedkoper Jupiler-bier uit Nederland naar België te belemmeren, aldus de Europese Commissie.

"Door de bewuste strategie van AB Inbev om de grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken, hebben consumenten meer voor hun favoriete bier moeten betalen", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

AB Inbev heeft zijn dominante marktpositie in België misbruikt door het bewust lastiger te maken voor supermarkten en groothandelaren om Jupiler - dat goedkoper is in Nederland - te exporteren naar België.

Het bedrijf, ook bekend van bier als Stella Artois Corona, haalde de Franstalige informatie van de etiketten op Jupiler-flesjes, zodat het bier lastiger te verkopen was in België. Bovendien gaf het bedrijf alleen kortingen aan Nederlandse afnemers onder de voorwaarde dat Belgische klanten daar geen baat bij zouden hebben.

Het onderzoek van de Europese Commissie werd in 2016 gestart, waarna een beschuldiging van machtsmisbruik volgde in 2017.