AMSTERDAM - ABN Amro heeft minimaal een jaar lang vals geld geaccepteerd. Een internationale bende stortte ongeveer duizend nepbiljetten van vijfhonderd euro bij de bank en nam echte biljetten op. Dat meldt Algemeen Dagblad vrijdag.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is de bank voor circa 400.000 euro benadeeld. De criminelen stortten de valse biljetten via een zogenoemd multifunctioneel geldapparaat op rekeningen. Dat zijn apparaten waarmee zowel geld kan worden gestort als gepind. De machines herkenden de biljetten weliswaar als vals, zei de OM-zegsman, maar de bedragen werden toch op de rekeningen bijgeschreven. Vervolgens haalden de criminelen geld van de rekeningen, die vermoedelijk met behulp van valse paspoorten waren geopend.

De zaak kwam aan het licht toen bankmedewerkers de biljetten die het apparaat opzij had gelegd, onderzochten. De machines zijn inmiddels aangepast, zei de woordvoerster van de bank.

Volgens het OM hadden de vervalsers een voorraad van ongeveer 200 miljoen euro aan valse bankbiljetten klaarliggen om in te wisselen. Er is geen vals geld in omloop gekomen, aldus het OM, doordat de bank de falsificaten onderschepte.

Rechter

Volgende week moeten 24 verdachten in Almelo voor de rechter verschijnen. Persrechter J. Inden zei dat de zaak in verband met de omvang is verplaatst van Den Haag naar Almelo. Het gaat maandag en vrijdag om pro-formazittingen. De inhoudelijke behandeling van de zogenoemde Goudsnip-zaak vindt volgens Inden in het eerste kwartaal van 2006 plaats.