Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zorg

Twintig farmaceuten in VS voor rechter wegens illegale prijsafspraken

In de Verenigde Staten is een rechtszaak aangespannen tegen twintig farmaceuten. Deze zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt waardoor de prijzen van geneesmiddelen soms meer dan vertienvoudigde.
Door NU.nl/Reuters

De rechtszaak wordt door 44 staten aangespannen. Een van de aangeklaagden is Teva Pahramaceuticals USA, een dochterbedrijf van een Israëlische multinational die zich heeft toegelegd op generieke geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen.

Met dit soort geneesmiddelen kunnen consumenten miljarden euro's besparen, omdat ze goedkoper zijn dan merkmedicijnen. Dat prijsvoordeel hebben de fabrikanten naar verluidt uitgebuit. "Teva en de samenzweerders hebben een van de meest flagrante en schadelijke illegale prijsafspraken in de geschiedenis van de Verenigde Staten uitgevoerd", vermeldt de aanklacht.

Prijsafspraken werden gemaakt voor allerlei producten, zoals pillen, capsules en crèmes tegen diabetes, hoge cholesterollevels, hoge bloeddruk, kanker, epilepsie en meer. In sommige gevallen stegen de prijzen door de samenzwering met meer dan 1.000 procent.

De gouverneur van Nevada, Steve Sisolak, noemt de vermeende hebzucht "harteloos en buitensporig".

De aanklagers eisen schadevergoedingen en boetes, en willen dat er wordt ingegrepen om de prijsconcurrentie op de medicijnmarkt terug te brengen.


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen