De Amerikaanse president Donald Trump heeft handelsgezant Robert Lighthizer opdracht gegeven om handelstarieven in te stellen op alle resterende goederen die uit China worden geïmporteerd.

Het kantoor van Lighthizer heeft dat bevestigd. Volgens de handelsgezant is de waarde van de goederen waarvoor de handelstarieven gaan gelden ongeveer 300 miljard dollar (zo'n 267 miljard euro). Meer details worden later naar buiten gebracht.

Trump liet eerder op vrijdag al weten dat de tarieven eraan zitten te komen. Hij zei op Twitter dat het om handelstarieven van 25 procent op de resterende 325 miljard dollar aan uit China geïmporteerde goederen gaat, nadat op vrijdag de importtarieven op sommige producten uit China al naar 25 procent werden verhoogd.

China en de Verenigde Staten onderhandelden de afgelopen dagen in Washington over handelskwesties, maar dat heeft nog niet tot een oplossing in het handelsconflict geleid.

China zegt dat onderhandelingen verdergaan ondanks beslissing van Trump

Volgens de Chinese vicepremier Liu He is afgesproken om in Peking verder te praten. Hij noemde de gesprekken in Washington "eerlijk en constructief" en was optimistisch over het bereiken van een deal. Wel zijn er volgens hem "principekwesties" waarop China niet zal inleveren.

Trump meldde vrijdag op Twitter dat "de uitkomst van de verdere onderhandelingen bepaalt of de verhoging van de importtarieven omkeerbaar is".