AMSTERDAM - Akzo Nobels farmadochter Organon is in de Verenigde Staten een regeling overeengekomen waarmee een al jaren durende rechtszaak over het octrooi van zijn anticonceptiemiddel Mircette van de baan is.

De schikking levert het bedrijf 142 miljoen dollar (118 miljoen euro) op. Dat heeft Akzo Nobel donderdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse farmaceut Barr en Akzo Nobel hebben een niet-bindende intentieverklaring ondertekend. De Amerikaanse autoriteiten moeten nog instemmen met de regeling.

Organon, die de rechtszaak had aangespannen, staakt na ontvangst van het geld van Barr de verkoop van Mircette en gunt Barr alle rechten. De farmadochter blijft in de VS op de anticonceptiemarkt actief met Nuvaring en de traditionele pil Desogen.

Succesvol

Organon is sinds 1998 op de Amerikaanse markt met het in eigen huis ontwikkelde Mircette. Een woordvoerder noemde de introductie en verkoop van deze anticonceptiepil uiterst succesvol. Ruim twee jaar geleden kwam Barr-dochter Duramed Pharmaceuticals echter met een generieke versie. Volgens Akzo werd daarmee het patent op Mircette geschonden. Het bedrijf begon een juridische procedure.

Mede door de concurrentie van Barrs pil daalde de omzet van Mircette van circa 50 miljoen dollar met 10 à 15 procent. Gezien de jaarlijkse geleidelijke teruggang in de omzetcijfers van Mircette pakt volgens de woordvoerder van Akzo de regeling gunstig uit voor het bedrijf.