DEN HAAG - Bij de ANWB verdwijnen de komende drie jaar zeshonderd tot achthonderd banen. Dat heeft directeur Van Woerkom van de automobielorganisatie donderdag tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor in Den Haag laten weten. De ANWB heeft nu 4300 arbeidsplaatsen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De inkrimping gaat gepaard met gedwongen ontslagen. Volgens Van Woerkom kan een deel worden opgevangen door natuurlijk verloop. In overleg met vakbonden wordt gewerkt aan sociaal plan.

Knip

Volgens Van Woerkom zal de kwaliteit van de dienstverlening van zijn organisatie "niet worden aangetast." Hij noemde het dalende ledental, stijgende kosten en het feit dat de consument "de hand op de knip houdt" als redenen voor de inkrimping.

Het banenverlies treft vooral de hulpverlenende diensten zoals de Wegenwacht en de keuringsstations. Daar verdwijnen driehonderd tot vijfhonderd banen. De rest moet worden gevonden bij de administratie, de staf en ondersteunende diensten.

Pech

"Mensen gaan ervan uit dat pech iets is dat alleen anderen overkomt en dat een nieuwe auto geen mankementen kan vertonen", aldus Van Woerkom. "Daarom worden minder mensen lid."

De ANWB kampt volgens de directeur sinds 2000 met een afkalvend ledenbestand. In 2004 verloor de organisatie 114.000 leden. De Wegenwacht heeft bovendien een concurrent gekregen in de vorm van Route Mobiel, die een behoorlijk aantal klanten bij de ANWB heeft weggesnoept.