De staalfusie van de Europese takken van het Duitse ThyssenKrupp en het Indiase Tata Steel is van de baan. De bedrijven denken dat de Europese Commissie de megafusie zal blokkeren, bevestigt ThyssenKrupp vrijdag.

"ThyssenKrupp en Tata Steel verwachten dat de geplande samenwerking van hun Europese staalactiviteiten niet door zal gaan wegens de aanhoudende bezwaren van de Commissie", schrijft het concern. De twee partijen zijn "diep teleurgesteld".

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de voorgenomen fusie, omdat het gefuseerde bedrijf een te groot marktaandeel zou krijgen.

Een flink pakket aan voorwaarden van de Europese Commissie om de fusie toch te kunnen laten doorgaan, zoals de verkoop van een flink aantal onderdelen, gaat de twee bedrijven te ver. Hiermee zou de "economische logica" van de fusie verdwijnen.

Combinatie zou naam ThyssenKrupp Tata Steel krijgen

Concurrenten Tata Steel, het moederbedrijf van de voormalige Koninklijke Hoogovens in IJmuiden, en industrie- en staalconcern ThyssenKrupp maakten in juni vorig jaar bekend hun staalactiviteiten in Europa samen te voegen. Ze hadden nog goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit nodig.

De bedrijven, die in combinatie de naam ThyssenKrupp Tata Steel zouden krijgen, hadden verwacht hiermee 0,5 miljard euro te besparen. Het fusiebedrijf zou ook de nummer twee op de Europese staalmarkt worden, na wereldleider ArcelorMittal.

De Europese Commissie zal het voorstel voor verbintenissen officieel voor 17 juni beoordelen.