Concurrenten proberen franchisenemers van Intertoys weg te lokken van Green Swan, de Portugese investeerder die het bedrijf in maart overnam. Velen van hen zouden ontevreden zijn met de overeenkomst met de nieuwe eigenaar, meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.

Een van die concurrenten is Euretco, het moederbedrijf van onder meer sportzaak Intersport, boekenwinkel Libris en doe-het-zelfzaak Hubo. Ook speelgoedketen Top1Toys richt zich op ontevreden franchisenemers. Naar eigen zeggen stapten al meer dan tien franchisers naar deze partijen over.

Bijna honderd franchisenemers zijn nog verwikkeld in onderhandelingen met Green Swan over een nieuw contract. Ongeveer twintig van hen zijn bezig met een kort geding tegen het nieuwe Portugese moederbedrijf. Ze zijn ontevreden en voelen zich gedwongen een contract te sluiten met nog veel losse eindjes, aldus het FD.

Op 21 februari werd de speelgoedketen failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Toen werd al bekend dat meerdere partijen geïnteresseerd waren in Intertoys. Het Portugese Green Swan kocht eerder al Maxi Toys en het Belgische Bart Smit.

Retaildeskundige Paul Moers zegt tegen het FD: "Ik had aanvankelijk gedacht dat Euretco Intertoys als geheel zou overnemen, maar wat ze nu doen is handiger. Ze richten zich alleen op franchisers, wat veel minder kapitaal vergt."