De Chinese autoriteiten in Peking hebben aangekondigd hard te zullen terugslaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de importtarieven op sommige Chinese goederen vrijdag heeft verhoogd van 10 naar 25 procent.

De Chinese handelsminister zegt de maatregel van Trump "zeer te betreuren", maar gaat niet in op hoe het land hierop zal reageren.

China en de Verenigde Staten zitten midden in onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst. De Chinese handelsminister hoopt dat de landen er samen uit zullen komen na overleg.

De nieuwe handelstarieven zijn op vrijdag om 0.01 uur Amerikaanse tijd ingegaan. Voor goederen die voor die tijd al onderweg waren vanuit China wordt het oude tarief gerekend. Voornamelijk koopwaar zoals meubels, auto-onderdelen, kleding, computers en speelgoed worden getroffen door de verhoging.

'Kosten voor rekening van Amerikanen'

Volgens Gary Shapiro, topman bij de Consumer Technology Association, zullen de tarieven worden betaald door Amerikaanse consumenten en bedrijven en niet door China, zoals Trump beweert. "De tarieven hebben de Amerikaanse technologiesector al 1 miljard dollar per maand meer gekost", aldus Shapiro.

De spanningen tussen China en de VS zijn deze week verder opgelopen, hoewel de partijen elkaar leken te naderen in de afgelopen maanden.

Zondagavond dreigde de Amerikaanse president via Twitter met het verhogen van de importtarieven. Woensdag werd hier een mogelijke verklaring voor gegeven, toen persbureau Reuters meldde dat de Chinezen het conceptakkoord tussen de twee landen hadden aangepast. Later op de dag werden de tariefsverhogingen aangekondigd.