Het aantal volledig elektrische auto's in Nederland stond begin dit jaar op bijna 45.000 exemplaren, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van kentekenregistraties van de RDW.

Hierdoor steeg tevens het aantal zogeheten stekkerauto's in Nederland, waartoe ook plug-inhybridevoertuigen (PHEV's) gerekend worden, met 16 procent naar bijna 139.000 stuks. De vraag naar PHEV's viel met ongeveer 94.000 exemplaren vorig jaar 3 procent lager uit.

Het aantal volledig elektrische auto's in Nederland groeide vorig jaar het hardst. Toen kwamen er dankzij het naderende einde van gunstige bijtellingsregels bijna 23.000 exemplaren bij. Sinds 1 januari geldt het laagste tarief van 4 procent alleen nog maar tot een bedrag van maximaal 50.000 euro. Over alles daarboven moet 22 procent betaalt worden.

De Tesla Model S is de meest voorkomende volledig elektrische auto in Nederland. Begin dit jaar reden er volgens het CBS ongeveer twaalfduizend exemplaren rond. Het was in 2018 tevens de populairste elektrische auto van het land, gevolgd door de Jaguar I-Pace en de Nissan Leaf.

Ruim drie kwart van het aantal stekkerauto's in Nederland wordt zakelijk gereden.