AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van de Nederlandse en Belgische delen van Versatel door het Zweedse Tele2.

Na de overname blijft er voldoende concurrentie over, oordeelde Brussel donderdag. Beide ondernemingen bieden hun klanten telecom, internet, kabel en datanetwerken aan.

Groen licht

Tele2 is van plan halverwege deze maand het formele bod op Versatel uit te brengen. Het Zweedse bedrijf doet de overname samen met het Britse Apax, dat het Duitse deel van Versatel wil kopen. De Europese Commissie had Apax woensdag al het groene licht gegeven.

"De voorbereidingen voor het bod zijn goed op weg", verklaarden beide bedrijven donderdag. Ze bieden 1,3 miljard euro voor Versatel. Tele2 is bereid per aandeel 2,20 euro te betalen. De beurskoers van Versatel schommelt echter al enige tijd boven dat bod.

Actiegroep

Gespeculeerd wordt op een hogere bieding van Tele2, omdat Versatel in Duitsland beter blijkt te presteren dan verwacht. Bovendien verzetten enkele aandeelhouders zich publiekelijk tegen de overname door de Zweedse onderneming. Ze hebben zich verenigd in de actiegroep TeleNee.

Grootaandeelhouder Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol, steunt de plannen van Tele2 wel. Talpa bezit 42 procent van de aandelen Versatel.