Precies één jaar nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de Iran-deal, op 8 mei 2018, legt de Amerikaanse president Donald Trump Iran nieuwe sancties op. De maatregelen zijn specifiek gericht op de aluminium-, staal-, ijzer- en kopersectoren van het land.

"De maatregelen van vandaag zijn gericht op de Iraanse omzet uit industriële metalen - zo'n 10 procent van de Iraanse export", schrijft de Amerikaanse president woensdag in een verklaring. Landen die Iraans metaal importeren, worden gewaarschuwd.

Trump waarschuwt dat Iran nog meer sancties kan verwachten als het land zijn "gedrag niet fundamenteel verandert".

Een jaar geleden trok de VS zich terug uit de Iran-deal. In dat akkoord, getekend door Iran, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland, belooft Iran inspecties toe te laten op zijn nucleaire programma. In ruil daarvoor werden economische sancties op het land opgeheven.

De VS stapte uit het akkoord omdat Iran zich volgens Trump niet aan de beperkingen op het gebied van kernwapenontwikkeling hield. Na het terugtreden van de Amerikanen hebben de overige landen wel vastgehouden aan het akkoord.

Iran trekt zich gedeeltelijk terug

Eerder vandaag kondigde de Iraanse president Hassan Rouhani aan dat Iran zich gedeeltelijk terugtrekt uit het akkoord. De productie van verrijkt uranium zal worden opgeschroefd als de overgebleven landen in het akkoord het niet voor elkaar krijgen om Iran binnen zestig dagen te beschermen tegen sancties van de VS.

Rouhani ontkent overigens dat het land zich hiermee terugtrekt uit het akkoord. "Dit zijn acties die stroken met het akkoord."