De Verenigde Staten voeren op vrijdag 10 mei de hogere handelstarieven voor China door waarmee de Amerikaanse president Donald Trump zondagavond dreigde. Het gaat om een verhoging van 10 procent naar 25 procent, die wordt geheven over Chinese importproducten ter waarde van 200 miljard dollar (zo'n 178 miljard euro).

Dat maakte de overheid van de VS woensdag bekend. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger is verder van plan om bepaalde producten nog van aanvullende tarieven te voorzien.

De stap van de Amerikaanse overheid volgt op de berichten van anonieme bronnen over aanpassingen in het conceptakkoord door China. De Chinezen zouden veel van de toezeggingen die de Amerikanen het belangrijkst vinden, hebben teruggenomen. Daarmee zouden de maandenlange gesprekken met de VS volgens bronnen teniet worden gedaan.

Trump dreigde afgelopen zondagavond al via Twitter met de verhoging van de importtarieven. Hij stelt nu dat China de aanpassingen wil gebruiken om te kunnen onderhandelen, maar dat dat tevergeefs zal zijn.

China heeft inmiddels laten weten tot een handelsakkoord te willen komen, bevestigt woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders. Ook stuurt China volgens Trump de vicepremier naar de VS om een deal te sluiten. "We zullen zien, maar ik ben erg blij met de meer dan 100 miljard dollar aan tarieven die de Amerikaanse schatkist gaan vullen", laat hij woensdag weten.