De Italiaanse regering heeft de waarschuwing van de Europese Commissie over het te hoge begrotingstekort van Italië woensdag naast zich neergelegd. De regeringsleiders spreken van een "bevooroordeelde houding" tegen Italië.

Uit de cijfers van de Commissie bleek dat het begrotingstekort van het Zuid-Europese land waarschijnlijk veel hoger uitkomt dan verwacht. Brussel verwacht een tekort van 2,5 procent, flink hoger dan de 2,04 procent die Italië met de Europese Commissie afsprak.

De cijfers van de Commissie kloppen niet volgens minister van Financiën Giovanni Tria. Volgens hem zijn er meerdere maatregelen die niet worden meegenomen in de ramingen van de Commissie. Ook wordt een mogelijke btw-verhoging niet meegenomen in de voorspelling, stelt de minister van Financiën.

Tria denkt dat er meer achter de voorspelling zit dan alleen een economisch motief. "De raming lijkt meer een politieke te zijn dan een economische", stelde Tria in Parijs. Ook premier Giuseppe Conte hintte naar een complot tegen Italië. Volgens hem suggereerden de ramingen een "bevooroordeelde houding".

Vicepremier Salvini deed hier nog een schep bovenop en bekritiseerde het ramingsvermogen van de Commissie. "Ik las de ramingen vanuit Brussel vanmorgen, maar ze hebben nog nooit iets juist voorspeld." Salvini denkt er dan ook niet aan om meer economische maatregelen te nemen: "Ik denk er niet aan om de btw of belastingen te verhogen", stelde hij.