BRUSSEL - De EU-landen hebben afgesproken een gezamenlijke Europese zwarte lijst voor dubieuze luchtvaartmaatschappijen op te stellen. De eigen nationale lijsten gaan daarin op.

Maatschappijen die op de lijst komen te staan, mogen nergens in de Europese Unie meer landen. De luchtvaartexperts van de 25 EU-landen, Roemenië, Bulgarije, Noorwegen, Zwitserland en IJsland zijn dat woensdag in Brussel overeengekomen.

Gebreken

Maatschappijen komen op de lijst als de Europese luchtvaartinspectie SAFA meermalen gebreken vaststelt. Ook weigeringen om toestellen te laten controleren kunnen een reden zijn.

De zwarte lijst voorkomt dat toestellen van een maatschappij in het ene EU-land wel mogen landen en in het aangrenzende land niet. Dat gebeurde dit voorjaar met het Turkse Onur Air. De landen reageren ook op de recente reeks vliegongelukken, onder meer in Griekenland.

Europees Commissaris Barrot (Verkeer) blies daarna nieuw leven in zijn voorstel voor een zwarte lijst. De Europese Comissie en EU-landen hopen dat de politici in december een politiek akkoord over de precieze uitwerking bereiken. De lijst kan dan voorjaar 2006 van kracht worden.