De Chinese overheid heeft fundamentele aanpassingen aangebracht in de conceptversie van de handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. De resultaten van maandenlange gesprekken zouden hiermee teniet gedaan worden, zeggen meerdere anonieme Amerikaanse bronnen woensdag tegen persbureau Reuters.

Afgelopen vrijdag kwam de nieuwe conceptversie na de Chinese aanpassingen aan in Washington. Het rapport van zo'n 150 pagina's zou volgens de bronnen op veel punten zo zijn aangepast dat er tegen veel "kerneisen" van de VS wordt ingegaan, terwijl daar eerst aan tegemoet werd gekomen.

China heeft volgens de bronnen in elk van de zeven hoofdstukken toezeggingen teruggenomen. De aanpassing van wetten, om tegemoet te komen aan de klachten van de VS over onder meer diefstal van intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen, concurrentiebeleid en valutamanipulatie, is bijvoorbeeld geschrapt.

Dit waren juist de klachten die voor de VS een reden waren om een handelsoorlog te beginnen. "Dit ondermijnt de kernopbouw van de deal", aldus een bron uit Washington.

Dreigtweets van Trump afgelopen zondag

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde zondagavond op Twitter dat hij vanaf komende vrijdag de importheffingen op 200 miljard dollar (178 miljard euro) aan Chinese importgoederen wil verhogen van 10 procent tot 25 procent.

Die tweet kwam onverwacht, maar zou verklaard kunnen worden als China het conceptakkoord inderdaad fundamenteel heeft aangepast.

Voordat Trump zijn tweet had verstuurd, leken de gesprekken tussen de twee wereldmachten juist op een akkoord uit te lopen.