BRUSSEL - Dexia Bank Nederland heeft het tweede kwartaal de voorzieningen voor Legio Lease met 32 miljoen euro verhoogd. In totaal heeft de Nederlandse tak van de Frans-Belgische Bank dit jaar al ruim 58 miljoen euro opzij gezet voor de kredietrisico's rondom de omstreden aandelenleaseconstructie.

"De val van de koersen op de Amsterdamse beurs hebben het risico dat klanten niet kunnen terugbetalen, vergroot", aldus een woordvoerster van Dexia Nederland donderdag.

Legio Lease, een dochter van Dexia Nederland, ligt al een tijdje onder vuur. Duizenden klanten die via Dexia belegden met geleend geld, vinden dat ze zijn misleid en dat de bank niet aan de zogeheten zorgplicht heeft voldaan. Ze claimen hun inleg terug. Sinds begin deze zomer is Dexia in gesprek met de
klagers

"Die gesprekken lopen nog en daar doen we verder geen mededelingen over", aldus de woordvoerster. De voorzieningen hebben volgens haar niets met deze gesprekken te maken.

Blok aan het been

De problemen rondom Legio Lease zijn voor de bank een blok aan het been. Het eerste halfjaar daalde de nettowinst van Dexia met 5 procent tot 782 miljoen euro. Naast de problemen met de Nederlandse tak had Dexia naar eigen zeggen tevens last van de haperende economie. Ook moest de bank de voorzieningen verhogen voor het risico op kredieten aan grote bedrijven, vooral in de Verenigde Staten.