Bierbrouwer AB InBev dreigt in de "niet zo verre toekomst" een boete van de Europese Commissie te krijgen voor machtsmisbruik, meldt zakenkrant De Tijd dinsdag op basis van opmerkingen van Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

AB InBev, bekend van merken als Jupiler, Hertog Jan en Corona, zou hebben geprobeerd de import van eigen bier vanuit Nederland en Frankrijk naar België moeilijker te maken. Sommige biermerken zijn in die landen goedkoper dan in België door hevigere concurrentie.

Het concern liet naar verluidt de Nederlandse tekst van blikjes in Frankrijk halen en de Franse tekst van blikjes in Nederland. Zo konden de blikjes niet verkocht worden in Wallonië en Vlaanderen.

Precieze details over de boete gaf Vestager niet.

Brutowinst valt lager uit dan verwacht

AB InBev presenteerde dinsdag de cijfers over het eerste kwartaal. Het concern boekte een brutowinst van 4,99 miljard dollar, een stijging van 8,2 procent. Ondanks de stijging valt de brutowinst lager uit dan wat analisten hadden verwacht. Die rekenden op 5,06 miljard dollar.

De winst steeg van 1,4 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2018 naar 2,5 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar, gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven. De omzet steeg met 5,9 procent naar 12,6 miljard dollar. Het totale verkochte volume bier steeg met 1,3 procent.

Last van economische problemen in Argentinië

De brouwer verkocht vooral meer bier in landen zoals Brazilië, Nigeria, Peru en Colombia. Ook op de Europese markt deed het bedrijf het beter. "Die groei werd gedeeltelijk tenietgedaan door zwakkere volumeprestaties in markten zoals Zuid-Afrika en Argentinië, waar de consument onder druk blijft staan door het uitdagende macro-economische klimaat", aldus AB InBev.

AB InBev liet verder weten een beursgang van de Aziatische activiteiten te onderzoeken om een grote regionale speler te creëren. Sinds de overname van concurrent SABMiller in 2016 heeft AB InBev een schuldenlast van ongeveer 100 miljard dollar. Met een gedeeltelijke verkoop van de Aziatische onderdelen wil het bedrijf die schuld verlagen.