DEN HAAG - De herkeuringsoperatie van WAO'ers moet volgens minister De Geus van Sociale Zaken uiterlijk 1 juli 2007 zijn afgerond. Dat stelde de bewindsman woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Zowel regeringsfracties CDA en VVD als oppostiepartijen PvdA, GroenLinks en SP vroegen opheldering over het feit dat uitkeringsinstantie UWV de operatie niet, zoals gepland, halverwege volgend jaar weet af te ronden.

De Geus zei nog in overleg te zijn met het UWV dat vorige maand aan de bel trok over mogelijke extra middelen voor de herkeuringen. De Geus benadrukte dat bij de herbeoordelingen de zorgvuldigheid voorop moet staan en dat daardoor de operatie wellicht wat langer duurt.

Strengere herkeuring

Onder meer door een tekort aan keuringsartsen heeft het UWV er nu moeite mee om de operatie te behappen. Sinds oktober 2004 is het instituut bezig met de strengere herkeuring van circa 325.000 arbeidsongeschikten, omdat het kabinet volgend jaar een aangescherpt WAO-stelsel wil invoeren.

Verder is de Kamer ontvreden over het aantal mensen dat weer aan de slag weet te komen, nadat ze hun WAO-uitkering (deels) hebben verloren. "We missen het perspectief die mensen geboden moet worden", stelde CDA-Kamerlid Verburg.

Asociaal

Haar collega Bussemaker van de PvdA: "Slechts 4,7 procent weet een vaste baan te bemachtigen. Op het moment dat mensen zo'n geringe kans hebben op arbeidsparticipatie, is deze maatregel asociaal."

Het UWV maakte vorige maand bekend dat van oktober 2004 tot juli 2005 circa 55.000 WAO'ers, jonggehandicapten (Wajong'ers) en zelfstandigen met arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAZ) zijn herkeurd. Bij 35 procent werd de uitkering verlaagd of beeindigd.

Reintegratietraject

De Geus stelde ook niet tevreden te zijn met 4,7 procent, maar benadrukte dat het een zeer voorlopig percentage is. Volgens hem moeten vele herkeurden nog een reintegratietraject doorlopen.

Internetplatform

Op verzoek van de Kamer zegde De Geus nog toe "serieus te kijken" naar het verlengen van de subsidie aan het internetplatform 'WAO-café'. Volgens de bewindsman blijkt de internetsite www.waocafe.nl belangrijk voor arbeidsongeschikten om informatie en ervaringen uit te wisselen.

Voor de jaren 2004 en 2005 verstrekte Sociale Zaken in totaal een half miljoen euro subsidie. Voor de komende twee jaar is 900.000 euro steun gevraagd.