
'Veel hypotheekverstrekkers zijn niet transparant over oversluitboete'
De online hypotheekadviseur bekeek per aanbieder minstens drie oversluitnota's, die waren uitgegeven over de periode van september 2018 tot en met april 2019. Alleen Westland Utrecht, ING en ABN AMRO houden zich volgens deze steekproef voldoende aan de wettelijke leidraad.
Rabobank scoort het slechtst, gevolgd door SNS, Woonfonds en Hypo Trust, die ook steken laten vallen. Argenta, Centraal Beheer, Florius, A.S.R. en Aegon doen het ook nog niet helemaal goed, stelt Ikbenfrits.
Leidraad sinds 2017, maar nog steeds niet nageleefd
Een oversluitvergoeding wordt aan een klant berekend als die zijn of haar hypotheek wil oversluiten. De hypotheekverstrekker ontvangt dan immers minder lang rente van de klant en loopt dus geld mis. Een 'boete' moet dit ondervangen, maar dat bedrag mag niet hoger zijn dan het bedrag dat de verstrekker daadwerkelijk misloopt.
In 2017 bleek al dat de berekening van oversluitboetes bij de meeste hypotheekaanbieders niet transparant was en dat veel banken systematisch te veel geld vroegen als klanten hun hypotheek wilden oversluiten. Klanten konden dat te hoge bedrag vervolgens dus ook niet controleren of aankaarten.
De AFM stelde vanwege die misstanden een leidraad op waaraan alle verstrekkers zich moesten houden. Een oversluitboete moest voortaan door elke aanbieder op dezelfde manier berekend worden, en de berekening moest transparant zijn.
Alle boetes vanaf half juli 2016 moesten opnieuw worden berekend, waardoor veel klanten geld terugkregen.