BRUSSEL - De EU-lidstaten zijn in principe akkoord met het onderhandelingsakkoord dat de Europese Commissie en China maandag hebben bereikt over de import van Chinese textiel. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Dat betekent dat de ruim tachtig miljoen geblokkeerde Chinese broeken, truien en bh's medio volgende week naar de winkels in Europa kunnen. De goederen liggen nu opgeslagen in Europese havens. De importeurs hadden geen importvergunning voor de goederen. De handelaars waren verrast door de onverhoedse invoering van de vergunningplicht in juni.

Fikse rel

De groeiende berg geblokkeerde kleding leidde deze zomer tot een fikse rel in Europa. De Zuid-Europese landen, waar veel kledingfabrikanten zijn, willen de Chinese concurrentie zoveel mogelijk beperken. Maar de importerende landen zoals Nederland willen juist zo min mogelijk importlimieten.

Europees Commissaris Mandelson (Handel) vond maandag een oplossing na overleg met Chinese bewindslieden. Afspraak is om de helft van de geblokkeerde goederen af te trekken van de importlimieten van 2006.