De Verenigde Staten verhogen de importtarieven op sommige producten uit China vrijdag naar 25 procent. Ook worden er meer artikelen aan de lijst toegevoegd, meldde de Amerikaanse president Donald Trump zondag via Twitter.

Daarmee wil hij de druk op China in de al maanden durende handelsoorlog verhogen. Een eerder door Trump aangekondigde verhoging van de tarieven, die in maart zou ingaan, werd opgeschort op basis van onderhandelingen tussen beide landen in februari.

"Een handelsovereenkomst met China gaat er komen, maar het gaat te langzaam omdat ze willen blijven onderhandelen. Niet dus", twitterde Trump zondag.

Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump, zei zondag bij Fox News dat hij denkt dat de president maar een waarschuwing geeft.

Een Chinese delegatie zou woensdag naar Washington vliegen. In het gunstigste geval zou er dan tegen vrijdag een handelsakkoord kunnen zijn.

China twijfelt over verdere besprekingen

Volgens The Wall Street Journal twijfelt China nu echter over deelname aan de handelsbesprekingen tussen beide landen. Chinese beleidsmakers zouden verrast zijn door de nieuwe importtarieven van Trump.

Volgens analisten zou het veelzeggend zijn als de Chinese vicepremier Liu He zich niet meer bij de delegatie die woensdag naar Washington gaat voegt.

De beurzen in Azië staan flink lager na het nieuws. De Hangseng-index in Hongkong staat 3,2 procent in de min. Ook in de rest van China daalden de beurzen flink. De Japanse beurs is gesloten, maar de futures van de Nikkei noteren 2,3 procent lager. Ook de Chinese munt yuan gaat flink onderuit.