De Nederlandse leverancier van machines om onder andere chips te maken, ASML, maakte zaterdag bekend dat het de rechtszaak tegen de Amerikaanse softwareontwikkelaar XTAL om de diefstal van intellectueel eigendom heeft gewonnen.

De rechtbank in Santa Clara County oordeelde dat ASML een bedrag van 845 miljoen dollar (757 miljoen euro) moet ontvangen van XTAL. Het Amerikaanse bedrijf is echter failliet en kan het miljoenenbedrag niet betalen.

Het Veldhovense bedrijf trof daarom een schikking met de softwareonderneming. ASML wordt hierdoor eigenaar van een groot gedeelte van het overgebleven intellectueel eigendom van het bedrijf uit San José.

De uitspraak is gelijk aan het oordeel van de jury van eind november.

De spionage kwam voor het eerst aan het licht in 2014. Twee oud-medewerkers uit China probeerden door middel van gestolen bedrijfsgeheimen te concurreren met hun voormalige werkgever.

De Nederlandse chipgigant kwam achter de bedrijfsspionage toen het een grote klant kwijtraakte, terwijl XTAL op dat moment met een nieuwe geavanceerde techniek op de markt kwam.

Hierop besloot ASML de Amerikaanse chipproducent in 2016 voor de rechter te slepen.