DEN HAAG - De aanschafbelasting op extra vervuilende auto's zoals SUV's gaat op 1 juli 2006 omhoog. De bpm op zuinige auto's wordt daarentegen verlaagd. Het kabinet zal die maatregel op prinsjesdag bekendmaken, zo heeft het ministerie van Financiën woensdag bevestigd.

De maatregel maakt deel uit van het Belastingplan 2006, waaruit de Telegraaf dinsdag citeerde. Het kabinet wil de hoogte van de bpm laten afhangen van het energielabel van elke nieuwe auto. De energielabels lopen uiteen van een groen A-label voor een zuinige auto, tot een rood G-label voor auto's met een extra hoog verbruik.

Benzine- en dieselauto's met een groen A-label krijgen een korting van respectievelijk 1000 en 500 euro op de bpm. Auto's met een D- tot en met een G-label worden juist 153 tot 540 euro duurder.

Hybride

De regeling voor zogenaamde hybride wagens wordt uitgebreid. De korting op A-wagens daalt per 1 juli van 9000 naar 6000 euro. Vanaf 1 januari krijgen B-wagens een bpm-korting van 3000 euro.

Uit het Belastingplan 2006 blijkt verder dat het kabinet een nieuwe belastingkorting voor gezinnen wil invoeren. De algemene kinderkorting, de aanvullende kinderkorting en de extra aanvullende kinderkorting worden samengevoegd tot één regeling. Gezinnen met een inkomen van maximaal 28.521 euro krijgen een belastingkorting van ten hoogste 802 euro. Inkomens boven 42.469 euro krijgen vanaf volgend jaar geen kinderkorting meer.

De fiscale aftrekmogelijkheden voor mensen die willen investeren in Nederlandse films worden uitgebreid. Er komen extra fiscale vrijstellingen op de zogeheten film-cv's.

Het kabinet wil daarnaast mensen tegemoetkomen die extra kosten moeten maken als gevolg van uitgebreide wegwerkzaamheden in de buurt van hun werk. De werkgever mag straks de vervoerskosten belastingvrij vergoeden. Deze regeling is ontstaan uit een project met vervoerspassen in Amsterdam-Zuidoost.