De Amerikaanse topbelegger Warren Buffett waarschuwde studenten in 1991 voor het lenen van geld, waarbij de miljardair Donald Trump als bekend voorbeeld noemde.

Buffett deed de uitspraken in 1991 tijdens een gesprek met studenten op de University of Notre Dame in de Amerikaanse staat Indiana.

"Ik heb veel mensen zien falen door het lenen van geld", zei Buffett, volgens wie de voormalige zakenman Trump daar het levende voorbeeld van is. "Hij raakte verblind door de grote hoeveelheid geld die hij kon lenen, maar dacht niet genoeg na over de gevolgen."

Woensdag kwamen de uitspraken van Buffett via verschillende sociale media naar buiten, en sindsdien deden die veel stof opwaaien.

'Trump betaalde vastgoed door constant geld te lenen'

In 1991 vroeg de latere president het faillissement aan voor zijn megacasino in Atlantic City. "Trump kon al zijn vastgoed betalen door constant geld te lenen. Als je naar zijn bezittingen kijkt, dan zie je amper eigen vermogen", aldus Buffett. De Amerikaanse president weigert vooralsnog zijn belastingaangiften bekend te maken.

Buffett, die een geschat vermogen van bijna 83 miljard dollar (ruim 73 miljard euro) heeft, staat bekend om zijn aversie tegen het afsluiten van leningen. Zo adviseerde hij investeerders de afgelopen jaren onder meer om niet te beleggen met geleend geld.