AMSTERDAM - Het enorme verlies en de grote schoonmaak die France Télécom donderdagavond heeft aangekondigd, trok vrijdagochtend diepe voren op de effectenbeurzen. De rigoreuze maatregelen van de Europa's tweede telecomconcern trof vooral zijn Duitse partner MobilCom, waarvan de Fransen hun handen aftrekken.


Beursjournaal


Beursstemming

Het Duitse telecombedrijf dreigt door de Franse stap financieel geheel vast te lopen en uitstel van betaling lijkt onafwendbaar. Beleggers kozen vrijdagochtend al eieren voor hun geld en dumpten hun stukken MobilCom. In Frankfurt raasde het aandeel naar beneden en noteerde 50 procent verlies.

In Parijs leek France Télécom aanvankelijk de schade beperkt te houden. Maar het verlies aan het begin van de handel (4,7 procent) liep aan het eind van de ochtend op tot ruim 12 procent.

Damrak

Het telecomtumult raakte ook het Damrak. Op de beurs in Amsterdam, waar het sentiment over een breed front negatief was, leverde KPN 3,3 procent in op 5,33 euro. MidKapper Vodafone Libertel gaf 2,1 procent prijs.

Behalve de telecomsector hadden ook de banken en verzekeraars het zwaar te verduren. In algemene zin zorgde dat voor een droeve stemming, waarbij van de de 24 hoofdfondsen alleen DSM een minimale winst liet zien.

Belangrijkste dalers waren ASM Lithography (6 procent), Buhrmann (4,9 procent) en Getronics (5,4 procent). De laatste ondervond de naweeën van een lagere kredietbeoordeling van Duitse softwaremaker SAP, dat zelf ook 5 procent weggleed.

ABN Amro bloedde nog voor de lagere waardering die kredietbeoordelaar Moody's heeft. De bank zakte 5,1 procent op ,24 euro. In haar kielzog bevonden zich ING (min 4,7 procent), Fortis (3,9 procent) en Aegon (3,1 procent). De 'financials' ondervonden ook hinder van een voorziening van 750 miljoen dollar die verzekeraar Allianz neemt op asbestrisico's in de Verenigde Staten. Allianz duikelde 8 procent.

De AEX-index zag in de ochtend zijn verlies steeds verder oplopen. Uiteindelijk noteerde de belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam tegen 12.00 uur 2,8 procent lager op 339,84 punten.

Ook elders in Europa stonden de indices op rood. De CAC 40 (Parijs) ging 3,2 procent naar beneden, de DAX (Frankfurt) 2,4 procent en de FTSE (Londen) 2,1 procent. Op de Londense beurs was easyJet een van de weinige hoogvliegers met een koerswinst van 6 procent. De luchtvaartmaatschappij hield vrijdag vast aan haar winstverwachting voor geheel 2002. Bovendien beloofde oprichter Stelios Haji-Ioannou, die uit het bestuur van easyJet stapt, dat hij niet snel zijn belang in easyJet van de hand zal doen.

Euro

De euro ging in de Europese valutahandel van 0,9760 naar 0,9820 dollar. In pond sterling steeg de koers van 0,6275 tot 0,6290 pond.