Sommige rijscholen kunnen leerlingen tegen de regels in laten opdraaien voor de schade en boetes die ze veroorzaken tijdens de rijles, meldt BNR Nieuwsradio vrijdag op basis van eigen onderzoek. Sommige rijscholen blijken de algemene voorwaarden en verzekeringen niet op orde te hebben.

Zo staat soms in de voorwaarden dat de rijschool alleen aansprakelijk is tot het bedrag dat de verzekeraar vergoedt, zonder het bedrag te noemen. Sommige rijscholen zijn ook niet verzekerd voor schade bij inzittenden.

De Vereniging Rijschoolbelang, de belangenorganisatie voor opleiders, erkent dat sommige rijscholen inderdaad niet verzekerd zijn en dat de leerlingen in sommige gevallen die boetes moeten betalen.

Voorzitter Peter van Neck vermoedt dat de flinke concurrentie rijscholen ertoe aanzet om zich niet altijd goed te verzekeren.

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel zegt dat dit niet mag. "De leerling is juridisch gezien ook niet de bestuurder", vertelt hij tegen BNR. Hij ziet ook dat kleine rijscholen de algemene voorwaarden soms simpelweg kopiëren.