Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, laat zijn belangrijkste rentestand ongewijzigd. Dat stelt de 'Fed' na een tweedaagse beleidsvergadering.

Met de beslissing van de Federal Reserve blijft de huidige bandbreedte van de rente van tussen de 2,25 tot 2,5 procent in stand. Eind maart besloot de 'Fed' ook al om de rentestand ongewijzigd te laten. Toen kondigde het stelsel van centrale banken aan geen verdere renteverhoging te verwachten voor de rest van het jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump riep de Federal Reserve dinsdag nog op om de rente te verlagen. Trump maakte hierbij de vergelijking met de Chinese centrale bank en claimde dat de economie met een renteverlaging pas echt van de grond zou komen. Hij spreekt zich vanwege eerdere renteverhogingen al langer uit tegen de centrale bank.

De Federal Reserve stimuleerde de Amerikaanse economie flink na de financiële crisis, maar sinds 2015 heeft de 'Fed' de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de centrale bank al negen keer verhoogd.

De Amerikaanse economie lijkt de laatste jaren ook zonder stimulans te kunnen. Zo groeide de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2 procent. Deze groei gaat echter niet gepaard met een hoge inflatie. De maatstaf voor inflatie die de 'Fed' hanteert, bedroeg afgelopen jaar 1,6 procent, exclusief voedsel- en energieprijzen.