Het Bureau Financieel Toezicht heeft bij de tuchtrechter een klacht ingediend over twee gerechtsdeurwaarders die van een controversieel verdienmodel gebruikmaken, schrijft de NOS woensdag.

De deurwaarders werken met een zogeheten retourprovisie, stelt de toezichthouder in gesprek met de NOS. Bij dit verdienmodel spreken deurwaarders met opdrachtgevers een vergoeding af voor ambtelijke handelingen, zoals het leggen van beslagen.

Het Bureau Financieel Toezicht spreekt bij dit verdienmodel van een perverse prikkel, omdat het voor schuldeisers aantrekkelijker wordt om een deurwaarderskantoor in te schakelen, vanwege de vergoedingen die dan doorgesluisd worden.

Tegelijkertijd wordt het dan voor deurwaarders aantrekkelijker om hun gebruikte verdienmodel aan te passen naar de retourprovisie, omdat schuldeisers sneller zullen kiezen voor deurwaarderskantoren die met deze afspraken werken.

Volgens de toezichthouder zouden de deurwaarders mogelijk te snel overgaan op beslaglegging, om schuldeisers aan zich te binden en zelf te verdienen aan een schuld.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) laat in een reactie in het NOS Radio 1 Journaal weten dat het verdienmodel volgens de huidige regels is toegestaan. "Het is opmerkelijk dat de toezichthouder nu deze zaak begint, omdat de afspraken nog gewoon zijn toegestaan", zei KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk.