De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), opgeroepen de rente met 1 procentpunt te verlagen. Trump maakt de vergelijking met de Chinese centrale bank en claimt dat met een renteverlaging de economie pas echt van de grond zal komen.

Trump spreekt zich al langer uit tegen het beleid van de Federal Reserve om de rente te verhogen, maar hij heeft nog niet eerder zo concreet gezegd wat de Fed volgens hem moet doen.

Ook andere Amerikaanse presidenten hebben in het verleden geprobeerd de Federal Reserve te beïnvloeden, maar deden dat in het geheim.

De Federal Reserve stimuleerde de Amerikaanse economie flink na de financiële crisis. Maar sinds 2015 heeft de Fed de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de centrale bank al negen keer verhoogd.

De Amerikaanse economie lijkt de laatste jaren ook zonder stimulans te kunnen. Zo groeide de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2 procent.

Maar deze groei gaat niet gepaard met een hoge inflatie. De maatstaf voor inflatie die de Fed hanteert, bedroeg afgelopen jaar 1,6 procent, exclusief voedsel- en energieprijzen.