Alphabet heeft in zijn eerste kwartaal van 2019 een omzet van 36,4 miljard dollar (32,5 miljard) euro geboekt. Dat maakt het Google-moederbedrijf maandag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf).

De omzet steeg in totaal met 17 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten hadden verwacht dat het bedrijf meer omzet zou boeken, namelijk 37,3 miljard dollar.

In een verklaring laat de financieel directeur van Alphabet, Ruth Porat, weten dat de groei voortkomt uit mobiele advertenties, YouTube en cloudtoepassingen. Andere inkomsten, waar bijvoorbeeld hardware en de Play Store onder vallen, kwamen neer op 5,4 miljard dollar tegenover 4,3 miljard dollar vorig jaar.

De netto-inkomsten bij Alphabet kwamen neer op 6,6 miljard dollar. Een jaar eerder was dat bedrag in dezelfde periode nog 8,3 miljard dollar.

Miljardenboetes voor Google

Alphabet kreeg in de afgelopen maanden een boete van 1,49 miljard euro opgelegd vanwege machtsmisbruik. De Europese Commissie bepaalde in maart dat AdSense, de advertentietak van Google, ruim tien jaar lang zijn macht heeft misbruikt.

Het bedrijf kreeg al twee keer eerder een hoge boete van de Europese Commissie. In 2017 moest Google 2,4 miljard euro betalen, omdat het bedrijf zijn productvergelijker voortrok in de resultaten van zijn zoekmachine.

Een jaar eerder misbruikte Google zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android. Daarvoor moest het bedrijf 4,34 miljard euro betalen. Telefoonmakers waren bij het afnemen van Android verplicht ook andere Google-diensten af te nemen.