Bankiers van de Zwitserse bank UBS zijn vrijgesproken van het verkrijgen van informatie op ongepaste wijze nadat een UBS-medewerker informatie over een belangrijke overname verkreeg via een andere passagier op de Eurostar-trein.

De zaak draait om een treinreis die zakenbankier Alexandre Zaluski van UBS vijf jaar geleden met de Eurostar maakte tussen Londen en Parijs.

Op de plek naast hem bleek een financieel adviseur te zitten van adviesbureau Lazard, die werkte aan een overnamepoging van T Mobile US door het Franse telecombedrijf Iliad.

Zaluski zag berichten over de overnamepoging verschijnen op de telefoon van de man en de UBS-bankier deelde deze informatie vervolgens met zijn collega, telecomexpert Christian Lesueur. Vervolgens stelde Lesueur met andere UBS-bankiers een financieringspitch samen om te geven aan Iliad.

Een comité van de Franse financieel toezichthouder AMF oordeelde dat Zaluski en Lesueur zich hebben gedragen zoals verwacht mag worden.

De zaak kwam aan het licht na een bredere zaak waarin Iliad-topman Maxime Lombardini werd veroordeeld voor handel met voorkennis. Hij verkocht enkele weken voor het overnamebod op T-Mobile US aandelen van Iliad. Lombardini en Iliad moeten respectievelijk 600.000 euro en 100.000 euro betalen.