EINDHOVEN - JDS Uniphase sluit binnen anderhalf jaar zijn fabriek in Eindhoven. Daarbij verliezen alle 294 medewerkers hun baan. JDS Uniphase produceert onder meer lasers voor glasvezelcommunicatie. Door de neergang in de telecomsector boekte het bedrijf afgelopen kwartaal een wereldwijd verlies van 1 miljard euro.

G. Klinkenberg van de FNV vreest dat het merendeel van het personeel elders moeilijk aan het werk zal kunnen. "Het zijn goed opgeleide mensen, maar hightech bedrijven als ASML en Philips hebben niemand nodig in deze sector", aldus Klinkenberg. Wel probeert de FNV een goed sociaal plan te krijgen voor het de werknemers.

JDS Uniphase is in 1999 ontstaan uit de fusie van het Canadese JDS Fitel en het Amerikaanse Uniphase Corporation. Die laatste had in 1998 het Eindhovense Philips Opto-electronics ingelijfd.

JDS Uniphase is al maandenlang bezig met een wereldwijde reorganisatie. Volgens P. Coolen van de ondernemingsraad reageerden de werknemers in Eindhoven gelaten op het nieuws over de sluiting. De raad is aan het onderzoeken of er een mogelijkheid is om de fabriek onder een andere vlag door te laten gaan.

JDS Uniphase verhuist in de komende anderhalf jaar de diverse onderdelen van de fabriek naar het Amerikaanse San Jose en Trenton. Het concern stapelde de afgelopen maanden reorganisatie op reorganisatie. Vorig jaar ontsloeg het bedrijf wereldwijd al 16.000 werknemers. In Eindhoven ging er druppelsgewijs een streep door tientallen banen. De directie van JDS Uniphase in Eindhoven was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.