De economie van Iran zal dit jaar opnieuw krimpen, terwijl de inflatie fors zal oplopen. Het land lijdt onder de aangescherpte sancties van de Verenigde Staten, schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een rapport over economieën in het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Vorig jaar kromp de Iraanse economie al met 3,9 procent en voor dit jaar verwacht het IMF een krimp van 6 procent.

Volgens Jihad Azour, directeur Midden-Oosten en Centraal-Azië bij het IMF, kan het land te maken krijgen met een inflatie van "40 procent of meer".

De Verenigde Staten hebben onlangs aangekondigd de Iraanse olie-export terug te willen brengen "naar nul". Als dat gebeurt, zullen de negatieve gevolgen voor Iran nog groter zijn dan nu voorspeld is.

VS legde Iran vorig jaar sancties op

In 2018 legde de Amerikaanse overheid Iran economische sancties op. Ook zegde de VS het nucleaire verdrag met het land op.

Ook heeft de VS bondgenoten onder druk gezet om vanaf mei geen olie uit Iran meer in te voeren. Tot nu toe mochten de acht grootste importeurs van Iraanse olie nog beperkte hoeveelheden kopen.

Trump vermoedt dat Iran kernwapens produceert

De Amerikaanse president Donald Trump zegt te vermoeden dat Iran in het geheim nog altijd kernwapens produceert, waarmee het land een akkoord uit 2015 overtreedt.

De koers van de rial, de munteenheid van Iran, is afgelopen jaar met meer dan 50 procent onderuitgegaan. De Amerikaanse sancties zouden Iran al ruim 10 miljard dollar (bijna 9 miljard euro) aan omzet uit olie gekost hebben.