PAPENDRECHT - 's Werelds grootste baggeraar, het Papendrechtse Boskalis, is vooralsnog niet in de markt om baggerbedrijf Ballast Ham Dredging (BHD) in te lijven. "We zijn geen speler," aldus bestuurder R. Berends vrijdag.

Boskalis heeft jarenlang vergeefs geprobeerd de baggerdivisie van HBG over te nemen. HBG hield de concurrent echter buiten de deur en ging samenwerken met de baggerdivisie van Ballast Nedam. Donderdag maakte Ballast bekend af te zien van zijn eenderde deel en de prijs daarvoor, 210 miljoen euro, te gebruiken om financieel orde op zaken te stellen in eigen gelederen.

Losgeweekt

Maar het is de vraag of de aanstaande eigenaar van HBG, BAM NBM, de baggerdivisie wel kan of wil behouden. Dat zou kunnen betekenen dat deze wordt losgeweekt voor een zelfstandige beursgang of mogelijk verkocht.

Berends houdt nog een slag om de arm. "Het is bekend dat Boskalis geïnteresseerd is in consolidatie in de bedrijfstak. We bekijken alle kansen," voegt hij daaraan toe. Maar tegelijk zegt hij dat Boskalis "een actieve rol" niet heeft overwogen.

'Beetje veel'

BAM moet 715 miljoen betalen voor HBG. Met het baggerdeel van Ballast erbij komt daar nog eens 210 miljoen euro bovenop. Bestuursvoorzitter W. van Vonno geeft toe dat dat "allemaal een beetje veel" is. De overnameprijs voor HBG weerspiegelt ruim vier maal de huidige beurswaarde van BAM.