De olieprijs is flink gedaald na een opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij liet weten met oliekartel OPEC te hebben gebeld en de olieproducerende landen te hebben verteld dat de prijzen omlaag moeten. Eerder deze week werd nog het hoogste niveau sinds oktober bereikt.

De prijsdaling zorgde ervoor dat eerdere stijgingen als gevolg van de sancties tegen Iran teniet werden gedaan. De Verenigde Staten besloten deze week dat vrijstellingen voor een aantal landen om olie uit Iran af te nemen, niet meer verlengd zouden worden. Inmiddels is er twijfel ontstaan hoeveel invloed die maatregelen hebben.

De olieprijzen stegen al langer door productiebeperkingen van de OPEC. Behalve het nieuws over een einde aan de Iraanse vrijstellingen kwam daar ook nog de sluiting van een pijpleiding vanuit Rusland naar Duitsland bovenop. De Russische olie zou vervuild zijn. Verder zorgt het opgelaaide geweld in Libië voor hogere prijzen.

De prijs van olie daalde tot wel 4,5 procent, de grootste daling sinds december. Daarna kroop de prijs weer wat omhoog. Rond 20.25 uur Nederlandse tijd was Amerikaanse olie 2,9 procent minder waard op 63,34 euro. Brent-olie werd 3 procent goedkoper op 72,12 euro.