NEW YORK - Na een aanhoudende periode van daling op de effectenbeurs in New York, is de neergang van technologiebeurs Nasdaq even gestuit. De Dow-Jonesindex kon niet meekomen en sloot opnieuw negatief door aanhoudende berichten over te traag herstel van de economie en de verhoogde oorlogsdreiging.

De Dow-Jonesindex sloot (voorlopig) 66,72 punten of 0,8 procent lager op 8312,69 punten. De schermenbeurs Nasdaq klom 0,91 procent of 11,68 punten naar 1291,39.

Detailhandel

Detailhandelconcerns Wal-Mart en Home Depot profiteerden van de toegenomen omzet van de detailhandel. Het is al de derde achtereenvolgende maand dat de omzet stijgt. Beleggers bezorgden Wal-Mart 2,7 en Home Depot 3 procent winst.

Exxon profiteerde van de hogere olieprijs die op een dag bijna een dollar steeg na de bekendmaking dat Irak geen wapeninspecteurs toelaat. Exxon pakte bijna 1,5 procent.

Schlemiel

De producent van elektronica Honeywell International kreeg een daling van de koers met bijna 17 procent voor de kiezen na de mededeling dat het bedrijf voorlopig geen signalen opvangt van een breed economisch herstel. In de Nasdaq was telecomfabrikant Lucent de schlemiel met een duikeling van ruim 23,5 procent na een omzetwaarschuwing voor het vierde kwartaal.

Desondanks was de Nasdaq toch positief, vooral door toedoen van softwaremaker Adobe dat een rooskleuriger toekomst schetste.

Euro

De euro verloor terrein op de dollar en noteerde een slotstand van 0,9712 dollar.