Hulporganisatie SOS International evacueert met toestemming van de Nederlandse reisverzekeraars individuele reizigers uit Sri Lanka naar Nederland. Dat gebeurt een dag nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land aanpaste van geel naar oranje, wegens het risico op nieuwe aanslagen.

Om hoeveel Nederlandse toeristen het gaat, kan een woordvoerder van SOS International niet zeggen. De organisatie probeert plekken op lijnvluchten te regelen voor de mensen die zich melden bij een van de Nederlandse alarmcentrales. Mocht dat niet lukken, dan zal het kijken naar een chartervlucht.

De regeling geldt alleen voor toeristen met een reisverzekering. Tickets vanuit Sri Lanka zijn een stuk duurder sinds de terroristische aanslagen afgelopen zondag, waarbij rond de 260 mensen omkwamen. Alle Nederlandse reisverzekeraars hebben aan SOS International groen licht gegeven na een oproep van het Verbond van Verzekeraars vanochtend om reizigers in Sri Lanka te evacueren.

Geen dekking bij terrorisme

Normaliter dekken reisverzekeringen schade door terrorisme niet. "Het is een complexe, maar vooral een urgente situatie. Onze boodschap: laten we de mensen daar zo snel mogelijk weghalen. Dan kunnen we daarna de discussie voeren over wat er wel en niet gedekt wordt", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Zo'n zeshonderd Nederlandse vakantiegangers die met een groepsreis in Sri Lanka waren, worden al geëvacueerd door de ANVR, de overkoepelende organisatie van reisorganisaties.

Individuele reizigers die zelf een ticket naar Sri Lanka hadden gekocht, waren aan hun lot overgelaten. Nationale Nederlanden schat dat het "enkele tientallen" verzekerde reizigers in Sri Lanka heeft.

Wie zit er achter de aanslagen in Sri Lanka?
102
Wie zit er achter de aanslagen in Sri Lanka?