Door een pilotenstaking zijn vrijdag 673 vluchten van luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) geannuleerd. Op Schiphol blijven al zeker negen vluchten aan de grond. Volgens de maatschappij zal de eerste stakingsdag meer dan 72.000 passagiers raken.

De meeste binnenlandse, Europese en intercontinentale vluchten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij zijn geschrapt. Vluchten die worden uitgevoerd door partners van SAS, zo'n 30 procent, vertrekken wel volgens schema.

De staking is het gevolg van onenigheid tussen de maatschappij en piloten uit Noorwegen, Zweden en Denemarken over onder andere het salaris. Zo'n veertienhonderd piloten leggen dit weekend hun werk neer.

Het is onduidelijk wat dit voor de Nederlandse passagiers betekent en hoe lang de staking zal duren. De klantenservice van SAS was vrijdagochtend niet bereikbaar.

Verbetering: In dit artikel stond eerder dat het een driedaagse staking betrof. Het is echter niet duidelijk hoe lang de staking zal duren. We hebben de onjuistheid aangepast.