De belangrijkste reden voor consumenten om producten niet online te kopen, is dat ze de spullen graag eerst in het echt willen zien. Dat geldt voor 44 procent van de consumenten, meldt marktonderzoeker GfK donderdag aan de hand van terugkerend onderzoek naar het online en offline koopgedrag van consumenten.

In 2015 was de voornaamste reden om niet online te kopen nog de zorg over de beveiliging van persoonsgegevens. Dat was toen voor 40 procent van de ondervraagden de reden om geen spullen via het internet te kopen. Dit percentage is gelijk gebleven in 2018.

Consumenten zien ook het plezier van winkelen als overweging om hun aankopen niet online te doen. Dat zegt 30 procent van de respondenten in 2018, een stijging van 6 procentpunt ten opzichte van 2015.

Bezorgkosten in Nederland en Europa struikelblok

Bezorgkosten worden door Nederlanders ook als drempel voor online aankopen gezien. In 2018 ziet 40 procent van de ondervraagden dit als reden om iets niet in een webwinkel te kopen. Dat aandeel is 6 procentpunt groter dan in 2015.

Een ruime meerderheid van 87 procent ziet gratis bezorging als een belangrijke reden om in de toekomst meer online aankopen te gaan doen.

Europees gezien zijn verzendkosten ook een struikelblok: 46 procent zegt dat deze kosten reden kunnen zijn om van een online aankoop af te zien. Dit is over heel Europa de belangrijkste reden voor consumenten om offline te kopen. Winkelplezier scoort hier met 25 procent lager dan in Nederland.