Deutsche Bank en Commerzbank gaan niet fuseren tot een megabank. De banken hebben een punt achter de gesprekken gezet, maken de bedrijven donderdag bekend.

Deutsche Bank schrijft in een bericht dat na een analyse is gebleken dat de voordelen niet groter zijn dan de risico's bij een fusie.

Ruim een maand geleden bevestigden de banken gesprekken over een fusie te voeren. De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, had zich ook positief over een fusie uitgelaten.

Maar bijvoorbeeld het personeel en de vakbonden vreesden voor enorme ontslagrondes. Naar verluidt zou de fusie tot een banenverlies van dertigduizend banen leiden.

Weinig animo onder personeel

Anonieme bronnen zeggen tegen meerdere media dat er onder het Deutsche Bank-personeel weinig animo was voor een fusie. Een bron zegt tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat Commerzbank niet hetzelfde vertrouwen heeft in financiële markten als Deutsche Bank. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor toekomstige transacties.

Deze maand meldden ook verschillende media dat ING en het Italiaanse UniCredit interesse zouden hebben in een overname van Commerzbank. ING en UniCredit hebben deze berichten niet bevestigd.

Zowel Deutsche Bank als Commerzbank heeft al sinds de financiële crisis van 2008 moeite met het behalen van goede resultaten. Zo zijn de aandelen in de afgelopen tien jaar met maar liefst 80 procent gedaald.