Swedbank heeft donderdag toegegeven dat het is tekortgekomen in de strijd tegen witwaspraktijken. Afgelopen februari kwam het gerucht naar buiten dat de grote Zweedse bank mogelijk betrokken zou zijn bij witwaspraktijken. De CEO en voorzitter zijn sinds de geruchten opgestapt.

"Interne onderzoeken hebben tekortkomingen in de antiwitwasmaatregelen van Swedbank aangeduid", geeft waarnemend CEO Anders Karlsson toe. Zo zouden klanten die eerder in verband waren gebracht met witwaszaken niet zijn gemarkeerd en werden autoriteiten niet ingeschakeld bij verdachte transacties.

De bank laat daarom weten nu mee te werken aan onderzoek door autoriteiten van verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Financiële waakhonden van Zweden en de Baltische Staten doen gezamenlijk onderzoek naar Swedbank.

Volgens Zweedse omroep SVT verwerkte de Estse tak van de bank tussen 2010 en 2016 veel verdachte, risicovolle transacties van voornamelijk Russische klanten. Opgeteld zouden die transacties jaarlijks oplopen tot 20 miljard euro.

Hoge winst ondanks de witwasgeruchten

Swedbank doet ook zelf onderzoek naar de mogelijke fouten die in het verleden zijn gemaakt. Daarnaast wordt er een nieuw bedrijfsonderdeel gestart die 'Anti-Financiële Misdaad' gaat heten, en die alle vormen van financiële misdaad moet bestrijden.

Ondanks de verdenkingen maakte Swedbank in het eerste kwartaal een operationele winst van ruim 630 miljoen euro. Dit was zelfs hoger dan de door analisten verwachte 579 miljoen euro.

Investeerders maken zich zorgen nu ook de Amerikaanse autoriteiten het onderzoek naar de bank instellen. Amerikaanse boetes zouden flink hoger kunnen uitvallen dan de sancties van lokale waakhonden, en daarmee Swedbank flink kunnen raken.