Door de Afrikaanse varkenspest die heerst in China, wordt varkensvlees ook voor de Nederlandse consument duurder. De inkoopprijs is de afgelopen maand al met ruim 20 procent gestegen tot 1,79 euro, zegt vleesleverancier Vion donderdag in De Telegraaf.

China is een belangrijke im- en exporteur van varkensvlees, waardoor de ziekte van de dieren ook in veel andere landen gevolgen heeft, zegt de Vereniging van Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV).

"De afzet van Chinees varkensvlees is met 30 tot 40 procent gedaald", aldus secretaris Richard van der Kruijk. Hierdoor zijn de grondstofprijzen voor de verwerkingsindustrie met 40 procent gestegen, zegt hij.

De vleesverwerkende industrie denkt dat de prijzen niet snel weer zullen dalen, omdat de varkenspest hardnekkig blijkt. Dit wordt ook aan de supermarkt doorberekend, zodra er nieuwe contracten worden gesloten. "Consumenten zullen dit dus zeker gaan merken", zegt Nancy Aschman van Vion.

De VNV roept "de hele keten" op om de kostenstijging gezamenlijk te dragen. "Anders kan dat grote gevolgen hebben voor de vleeswarenindustrie en alle mensen die er werken."

Hoewel de vleesverwerkende industrie schade lijdt, krijgen varkensboeren door de toegenomen schaarste juist meer geld voor hun varkens.