Mkb-ondernemers die aan grote bedrijven leveren, moeten sneller betaald worden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil de wettelijke betalingstermijn beperken tot dertig dagen, zegt Keijzer woensdag. Momenteel is de termijn nog zestig dagen.

Met een aanpassing van de wettelijke betalingstermijn komt staatssecretaris Keijzer brancheorganisatie MKB-Nederland tegemoet. Dinsdag riep de belangenvereniging in een brief op om de betalingstermijn te beperken tot dertig dagen.

Volgens de belangenclub worden rekeningen ondanks de goed draaiende economie weer later betaald. "Dat doet het ergste vrezen voor als het straks weer minder gaat", zei MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof dinsdag. "Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen."

Een woordvoerder van de minister bevestigt aan De Ondernemer dat de regels ook voor zzp'ers moeten gelden. Belangenorganisaties voor zzp'ers sloten zich eerder ook al aan bij de oproep van MKB-Nederland.

Grote bedrijven betaalden kleinere ondernemingen vorig jaar gemiddeld binnen 41,5 dagen. Een jaar eerder werden rekeningen nog sneller betaald.

Stijging heeft te maken met initiatiefwet

De stijging hangt volgens Keijzer samen met een initiatiefwet uit 2017. In deze wet werd een betalingstermijn van maximaal zestig dagen opgenomen.

"Ik ben het met mkb-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten", schrijft staatssecretaris Keijzer.

"Als blijkt dat grote bedrijven de huidige maximale termijn van zestig dagen in toenemende mate als norm hanteren, pas ik de wettelijke betalingstermijn aan naar dertig dagen."